ŠPORTNO DRUŠTVO GORICA – SEKCIJA KARATE SE PREDSTAVI

Zametki karateja na Goriškem segajo v leto 1970. Takrat so prvič na Goriškem pričeli z javno vadbo karateja v Novi Gorici. Tri leta kasneje, se je tako leta 1973 že uradno ustanovila v takratnem društvu Partizan tudi Sekcija karate. Tako velja  za začetek neprekinjene organizirane vadbe karateja na Goriškem prav leto 1973. Leta 1974 se je osnoval še drugi manjši klub. V času od leta 1974 do leta 1981 sta tako, pretežno samostojno, na Goriškem delovala dva karate kluba. Leta 1981 sta se omenjena kluba združila v enoten klub, ki je vstopil v športno društvo TVD Partizan, kjer je deloval kot samostojna in zelo aktivna Sekcija karate. V letu 1981 se je takrat že zelo prepoznavna Sekcija karate strokovno opredelila za enotno tehniko karateja – karate shoto kan. V letu 1983 se je društvo TVD Partizan preimenovalo v Športno društvo Gorica, znotraj katere je pričela samostojno delovati Sekcija karate. Od takrat pa vse do danes so goriški karateisti poznani pod klubskim imenom: Športno društvo Gorica – Sekcija karate. Leta 1983 se je društvo s svojo  sekcijo včlanilo v Karate savez Jugoslavije. Po osamosvojitvi leta 1991 pa je ŠD Gorica – Sekcija karate postala član Karate zveze Slovenije.

Sekcija karate vsa leta od svojega nastanka samostojno sodeluje na lokalnih, državnih in mednarodnih tekmah. V sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo za delovanje Sekcije poleg pionirja g. Pliberška zaslužnih še veliko drugih ljudi.

Gonilna sila trenerskega in rezultatskega dela pa je že več kot zadnjih 20 let Rajko Malinovič, ki je s svojim odličnim strokovnim, neutrudnim, požrtvovalnim, strogim, pravičnim, in za tekmovalce zanimivim in vse sodelujoče privlačnim trenerskim delom dal večni pečat odličnosti v Sekciji karate. O njegovem delu vse povedo rezultati, ki jih je še posebno v zadnjih 10 letih dosegel s tekmovalkami in tekmovalci ŠD Gorica.

Da ne pozabimo, sam Rajko Malinovič je bil državni prvak v borbah še  leta 1990., ko ni bil več tako rosno mlad.

Največji mednarodni uspehi članov ŠD Gorica- Sekcija karate v dresu slovenske reprezentance, ki jih je aktivno soustvarjal Rajko Malinovič:

 • Uroš Škarabot  - evropski podprvak v borbah, EP Ciper, Nikozija 2001
 • Kati Florjančič - peto mesto v borbah, EP Srbija, Novi Sad 2011
 • Mirko Boltar – evropski podprvak v borbah, EP Azerbaijan, Baku 2012
 • Patrik Šumandl – evropski podprvak v borbah, EP Azerbaijan, Baku 2012
 • Kevin Žuber – peto mesto v borbah, EP Azerbaijan, Baku 2012
 • Aljaž Susič – peto mesto v borbah, EP Azerbaijan, Baku 2012
 • Aljaž Susič – tretje mesto v borbah, EP Turčija, Konya 2013
 • Patrik Šumandl - tretje mesto v borbah, Balkan Cadets, Juniors & U21, Srbija, Kragujevac 2013
 • Kevin Žuber - peto mesto v borbah, Balkan Cadets, Juniors & U21, Srbija, Kragujevac 2013
 • Kati Florjančič - evropska podprvakinja v borbah, EP Portugalska, Lizbona 2014
 • Kati Florjančič - evropska podprvakinja v borbah, EP Švica, Zurich 2015
 • Kati Florjančič - drugo mesto v borbah, Balkan Cadets, Juniors & U21, Hrvaška, Dubrovnik 2015
 • Kati Florjančič, Petra Zajc, Tina Stegel, Sara Stanko - prvo mesto v borbah (ekipno), Balkan Cadets, Juniors & U21, Hrvaška, Dubrovnik 2015

ŠD Gorica – Sekcija karate je v letih 2010, 2011, 2012 in 2013 postala pokalni zmagovalec v Pokalu Slovenije v karateju. V letu 2012 in 2013 je ŠD Gorica - Sekcija karate osvojila tudi prestižno in zelo zahtevno slovensko lovoriko: Naj karate klub Slovenije za leto 2012 in 2013.

Aktivno vlogo želimo odigrati tudi s svojim delom v karate zvezi Slovenije, kjer imamo delegiranega Bruna Komaca kot  člana Izvršnega odbora Karate zveze Slovenije, ki je hkrati tudi podpredsednik Karate zveze Slovenije.

Sekcija karate ŠD Gorica se letno udeležuje približno 20 različnih domačih in mednarodnih tekmovanj. Z vsakodnevnimi treningi, ki jih izvajamo v prostorih telovadnice Partizan na Erjavčevi ulici v Novi Gorici in vsakokratnimi izkušnjami po tekmovalnih nastopih, poskušamo kar najbolje utrditi in nadgraditi svoje tekmovalno znanje.

Športno društvo Gorica od leta 2012 vodi nekdanji dolgoletni predsednik Sekcije karate in dolgoletni član Nadzornega odbora Karate zveze Slovenije Zdenko Šibav.

Člani IO Sekcije karate, ki ga vodi Dejan Kolšek so: Trener Rajko Malinovič, Radovan Radić, Boštjan Peternel.

Posebna, včasih nevidna in zelo pomembna gonilna sila goriškega karateja, so starši vseh naših tekmovalk in tekmovalcev, članic in članov. Brez te pomembne trdne vezi med vodstvom kluba, glavnim trenerjem, starši, sponzorji pač ne bi bili to, kar smo, ne bi uspeli uresničevati poslanstva, ki nam je zaupano.

Poslanstvo ŠD Gorica – Sekcija karate je širiti idejo karateja. Pomen in hkrati naloga karateja za goriško regijo in njeno okolico je v tem, da pritegne mlade v zdrav šport in rekreacijo, ki po napornih šolskih urah nedvomno koristi tako telesu kot stanju duha. S tem mladi krepijo svoje psihofizične lastnosti in sposobnosti ter se učijo samoobvladovanja. Se družijo in učijo teamskih veščin. Niso zgolj asocialno prepuščeni sebi in  negativnim vplivom ulice ter iz nje izhajajočih posledic, ki jih je glede na neprijetno statistiko tako v Novi Gorici kot tudi v širšem slovenskem prostoru vedno več. Treningi karateja služijo kot psihološko in socialno koristna rekreacija ter osnova za razvoj pozitivnega tekmovalnega duha. Zato je spodbudno, da zanimanje za trening karateja med mladimi na celotnem Goriškem raste.

ŠD Gorica- Sekcija karate vsako novo šolsko leto, ki je hkrati tudi vadbeno leto Sekcije, vpisuje nove člane. Večinoma se vpisujejo deklice in dečki v starosti 6-10 let, ni pa malo tistih, ki s pričetkom vadbe karateja pričnejo tudi starejši. Med njimi je tudi vedno več staršev mladih karateistov. Celotna Sekcija danes šteje okoli 120 članov, od tega je 33 registriranih tekmovalcev pri Karate Zvezi Slovenije in 10 kategoriziranih tekmovalcev pri Olimpijskem komiteju Slovenije.

Sekcija vsako leto ob koncu šolskega in vadbenega leta priredi tradicionalni piknik, ki je posvečen druženju članov Sekcije karate, njihovim staršem, sponzorjem, prijateljem in vsem ljubiteljem karateja.

Ob koncu vsakega koledarskega leta si v Sekciji karate ob tradicionalnem polaganju pasov postavimo nove tekmovalne cilje. Cilji so jasni in zelo zahtevni. Obdržati in razvijati karate šport in njegove rezultate na Goriškem z dinamiko in na nivoju, kot smo ga v preteklih letih. Ob koncu leta si vedno zaželimo tudi nadaljnjega medsebojnega uspešnega dela, ki je ključ do uspeha in se malce poveselimo.

Ob tej priliki vsem ljubiteljem karateja in še posebno vsem klubom, s katerimi sodelujemo in se skupaj srečujemo na tatamijih, želimo veliko sreče in športnih uspehov ter predvsem zdrave tekmovalnosti v letu 2014.

Napovednik